MongoDB

Csapatunk nemrég kezdett el egy izgalmas online stratégiai játék fejlesztésen dolgozni, melyhez egy számunkra is új adatbázis rendszert használunk, a MongoDB-t. Készítettünk egy összefoglalót az eddigi meglátásainkról, tapasztalatainkról.

Mi az a MongoDB?

A MongoDB egy nyílt forráskódú dokumentumorientált adatbázis szoftver, melyet a MongoDB nevű cég fejleszt. A besorolását tekintve egy NoSQL adatbázis rendszer. 2007-ben kezdték el fejleszteni a 10gen-nél (ami a mostani MongoDB Inc.). 2009-ben a szoftver nyílt forráskódú önálló termékként került a fejlesztőkhöz. 2010-ben az 1.4-es verzió kiadásával a fejlesztő csapat üzemre késznek tartotta a terméket, azóta 2016-ban jelent meg a legfrissebb stabil kiadás.

Az új projektünk új szemléletet kívánt

A stratégiai játékkal kapcsolatos játékmenetek során nagyon sok adat generálódott. Ezt nehéz volt egy kötött adatstruktúrába belehelyezni, ezért rugalmasabb megoldásra volt szükségünk. Az összes játékmenet bármelyik játékos szemszögéből visszanézhető kellett, hogy legyen, ezért minden apró információ tárolása lényeges volt. A MongoDB alkalmas arra, hogy hatalmas mennyiségű adatot eltároljon és gyorsan elérhetővé tegye azokat.

Akadályok

A MongoDB sokban különbözik a korábban általunk használt relációs adatbázisoktól, ezt az új szemléletmódot kellet megszoknia és elsajátítania csapatunknak. Annak ellenére, hogy nagy felhasználószámnak örvend a MongoDB, sok mindent magunk próbáltunk ki, és teszteltünk le, már csak azért is, hogy megbizonyosodjunk arról, jó döntést hozunk-e.

Alternatívák

Egy átfogó internetes kutatást végeztünk, hogy lássuk, mik a lehetőségeink. Fejlesztőcsapatunk korábban főleg relációs adatbázisokat használt a projektjeink megvalósításához, a NoSQL adatbázisokat érintőlegesen a szakmai blogokból ismertük, ezért szükség volt arra, hogy a megfelelő tudást megszerezzük.

A kapcsolati hálónkból felkerestünk olyan partnereket, akik már dolgoztak hasonló technológiával. Közös workshopokat szerveztünk, hogy a szükséges tudást minél hamarabb megszerezzük, és gyakorlatba ültessük át. A továbbiakban minden fejlesztő kollégával, akinek a MongoDB-vel kellett foglalkoznia személyes konzultációkat tartottunk. Előfizettünk a Udemy-t online oktatási rendszerbe is, melynek segítségével még több szakmai tudást szereztünk.

Miért a Mongo DB-t választottuk?

Fontos szempont, hogy a fejlesztés közben felmerülő kérdésekre könnyen találunk választ a többi MongoDB-s fejlesztő segítségével. Másrészt, ahogy említettük is feljebb, a NoSQL tekintetében nagy adatmennyiség tárolására képes és nekünk pontosan erre volt szükségünk. Amikor elkészítettük a programunk első működő verzióját, elkezdtük a teszteket és teljesítmény méréseket, ezen a ponton beigazolódott, hogy a MongoDB jó választás. Nagyjából egy hónap után már magabiztosan tudtuk használni.

Képek forrása: https://unsplash.com